Пекин ще гледа под лупа сделката между платформата за споделено пътуване Uber и местния й конкурент Didi Chuxing. От китайското министерство на търговията обявиха, че започват антитръстово разследване. Ведомството предприема тази крачка, за да установи дали споразумението е било заявено по установения ред.

Експерти от институцията трябва да инспектират дали сделката отговаря на китайското антимонополно законодателство, както и на други правни разпоредби, свързани с финансовите транзакции, съобщава CNN Money.

Uber се обединява с най-големия си конкурент

Uber се обединява с най-големия си конкурент

Ето кой е той

От съобщението на министерството не става ясно дали има опасност споразумението да бъде блокирано. Според него в замяна на китайското си поделение Uber China, което ще бъде купено от Didi Chuxing, американската корпорация ще получи близо 18% от китайския си конкурент. Така тя ще се превърне в най-големия акционер в компанията.

Някои експерти изчисляват, че обединението ще създаде фирма с 35 милиарда долара пазарна капитализация.

От министерството посочват в своето съобщение, че вече са провели разговори с представители на Didi Chuxing, свързани с бизнеса им и с причината от китайската платформа да не заявят сделката според изискванията.

Още щом се появи информацията за възможното сливане между Uber China Didi Chuxing от правителството в азиатската страна отрекоха да са получили официално заявление за нея.

Uber готова за сливането с китайската Didi. Властите в Пекин не знаят за сделката

Uber готова за сливането с китайската Didi. Властите в Пекин не знаят за сделката

Компаниите не са подали заявка за обединението си