Енергийните борси на Сърбия и Унгария ще се обединят до края на годината, пише SeeNews. Ходът цели да се създаде силен играч на регионалната сцена, съобщи министърът на енергетиката на Сърбия Александър Атич след среща с унгарския си колега Петър Зижарто.

По думите на Атич сливането би осигурило достъп от една точка до пазарите на електроенергия на страните от Централна и Югоизточна Европа, като по този начин ще се увеличи ликвидоността на пазара, както и доходността и ефективността на двата оператора.

През месец февруари 2018 година базираната в Белград South East European Power Exchange (SEEPEX) подписа меморандум с унгарската Hungarian Power Exchange (HUPX) за разбирателство и за обединяване в Central and Southeast Europe (CESE). Документът беше подписан също така от Европейската енергийна борса (European Power Exchange EPEX SPOT) и електроразпределителните дружества на двете страни - сръбската Elektromreza Srbije (EMS) и унгарската Hungarian Independent Transmission Operator Company (MAVIR)

Според меморандума за разбирателство HUPX и SEEPEX ще обединят своите енергийни предприятия като същевременно ще поддържат стабилна връзка с европейската борса, за да създадат по-силен и централизиран играч в региона.

EPEX SPOT, EMS и MAVIR ще бъдат основатели акционери на новосъздадената борса за електроенергия. ЕРП-тата ще разчитат на услугите на EPEX SPOT по отношение на функционирането на пазара за ден напред и дейностите по свързване.

Борсата ще бъде базирана в Будапеща и Белград, като проектът ще бъде отворен за заинтересовани допълнителни партньори.

Росатом помага на Сърбия да изгради център за ядрени изследвания

Росатом помага на Сърбия да изгради център за ядрени изследвания

В института ще се работи за развиване на ядрената медицина