Сърбия води преговори с Руската Държавна Атомна Енергийна Корпорация "Росатом" за изграждането на център за ядрени изследвания в страната. Това заявиха от правителствената пресслужба в Белград, пише SeeNews.

Западната ни съседна подготвя споразумение с "Росатом" за проект за стартирането на най-модерния център за ядрени изследвания в Югоизточна Европа. По думите на министъра без портфейл, който отговаря за иновациите в страната, дейността на центъра ще бъде съсредоточена в областите на медицината, селското стопанство, промишлеността и разработването на нови материали.

"Възстановявайки сътрудничеството си с "Росатом" след 30 години, ние отново ще повишим научния си капацитет в областта на ядрените технологии с помощта на най-добрите руски технологии и опит, които ще бъдат достъпни за нас в бъдеще.

Какво ни очаква, ако сделката с Иран пропадне окончателно?

Какво ни очаква, ако сделката с Иран пропадне окончателно?

Военен конфликт и цена от $150 за барел са сред вероятните възможности. Засега обаче сме далеч от подобен сценарий, успокояват експерти

През месец януари руската ядрена корпорация подписа споразумение за сътрудничество със Сърбия, според което държавите ще изпълняват съвместни проекти в областта на ядрената енергетика.

Споразумението предвижда Сърбия и Русия да си сътрудничат за създаването и подобряването на ядрената енергийна инфраструктура в Сърбия, за проектирането, изграждането и модернизирането на изследователски ядрен реактор, както и за развитие на ядрената медицина.

Спрямо доворката страните ще се стремят да осъществят и фундаментални и приложни изследвания в областта на ядрената енергетика.

На 23 март тази година Сърбия стана част от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

Къде се намират ядрените бомби, съхранявани в Европа

Къде се намират ядрените бомби, съхранявани в Европа

Доклад на НАТО разкрива шест бази на Стария континент