Подразделението на световния гигант Microsoft в Румъния обяви, че е придобило локалния бизнес на финланският софтуерен разработчик Movial. Стойността на сделката не се посочва.

Movial има офис в Яш, който ще се превърне в четвъртият развоен център за американската компания в региона, се казва в официалното съобщение, цитирано от сайта SeeNews.

След придобиването екипа от 60 души на финландската фирма ще стане част от подразделението Microsoft Devices, което работи по продукти на базата на Android.

"Това разширяване се основава на постоянните усилия на Microsoft в Румъния пред последните две десетилетия и е признание за опита на румънските специалистти в областта на информационните технологии", посочват от компанията.

Компанията Movial е основана през 2001 година, като от 2009 година има операции на пазара в северната ни съседка. Тя има офиси още в Тайпе, Сан Франциско, Сиатъл и Хелзинки.

Microsoft отваря първия си офис в Румъния през 1996 година. Към момента тя има над 1700 служители, базирани в локациите ѝ в Букурещ и Тимишоара.

Microsoft дава €100 милиона за Softomotive

Microsoft дава €100 милиона за гръцка софтуерна фирма

Фирмата има над 9000 международни клиенти

В края на май Microsoft купи друга компания в региона. Световният технологичен лидер придоби гръцкият разработки в сферата на автоматизацията на роботизирани процеси Softomotive в сделка за 100 милиона евро.

Малко по-късно стана ясно, че Microsoft се кани да отвори развоен център в Атина в резултат на придобиването.