След като стана ясно, че евентуалната сделка за придобиването на най-старата банка в света Monte dei Paschi от UniCredit, сега изглежда все по-вероятно в крайна сметка това да се случи.

Италианското финансово министерство, което стана акционер на закъсалата Monte dei Paschi преди няколко години, работи по това да бъде постигнато споразумение по предложените от най-голямата банка в страната условия. Това твърдят източници на Reuters.

Въпреки липсата на значителен прогрес в преговорите, от институцията все още смятат UniCredit като най-добрата опция за Monte dei Paschi, казват запознати.

От банката са отказали коментар по темата. Според един от източниците все още е прекалено рано, за да се прогнозира какъв ще бъде изходът от преговорите.

Първите разговори с UniCredit в тази посока са започнали още преди близо година по време на управлението на предишния главен изпълнителен директор на банката Жан-Пиер Мустие. По думите на запознати настоящият шеф на финансовата институция Андреа Орчел е проявил "слаб интерес" към евентуалната сделка.

Monte dei Paschi di Siena отново си търси купувач

Най-старата банка в света все още си търси купувач. Но никоя оферта не е достатъчно добра

След като преди 4 години беше на ръба на фалита

През 2017 година италианското правителство придоби банката, след като ѝ отпусна спасителен заем. Monte dei Paschi di Siena се превърна в главоболие на правителството в Рим още през 2009 година, когато за първи път банката беше спасена с държавна помощ.

7 години по-късно италианските власти бяха принудени за втори път да предотвратят фалита ѝ с инжектирането на 5,4 милиарда долара във финансовата институция. Италианската финансова институция трябваше да се справи с огромен портфейл от необслужвани заеми и да се върне към печалба след като преди повече от две години едва не банкрутира.

През миналата година интерес към финансовата институция заяви и група американски инвеститори, ръководена от бившият конгресмен Норман Дикс. Тя изпрат оферта за 4 милиарда евро или 4,8 милиарда долара за план преструктуриране на бизнеса на банката и насочване на фокуса към работа с италиански предприемачи в чужбина.