26-те най-богати хора в света притежават същото богатство като най-бедната половина от човечеството, казва Oxfam, призовавайки правителствата да увеличат данъците върху богатите, за да се борят с неравенството, което се разраства, пише Business Times.

Нов доклад от благотворителната организация, публикуван преди Световния икономически форум в Давос, също показа, че общите богатства на милиардерите по света нарастват с 2,5 милиарда долара всеки ден през 2018 година.

Богатството на най-богатият човек в света, изпълнителният директор на Amazon - Джеф Безос, се е увеличило до 112 милиарда долара през изминалата година, казва Oxfam, като посочва, че само един процент от богатството му е равностоен на целия здравен бюджет на Етиопия, страна с 105 милиона хора.

През последната година 3.8 милиарда души в дъното на скалата отбелязват спад на богатството си с 11%, казва Oxfam, като подчертава, че нарастващата разлика между богатите и бедните подкопава борбата срещу бедността, уврежда икономиките и подхранва обществения гняв.

"Хората по целия свят са ядосани и разочаровани", предупреждава изпълнителният директор на Oxfam Уини Бианима в изявление.

Между 1980 и 2016 г. най-бедната половина от човечеството е прибирала само 12 цента от всеки долар, в сравнение с 27-те цента, прибирани от единия процент най-богати, се казва в доклада.

Данъчни системи, облагодетелстващи богатите

Oxfam предупреди, че правителствата изострят неравенството, финансирайки все по-малко публичните услуги като здравеопазването и образованието, като едновременно с това постоянно намаляват данъците за богатите.

Призивите за увеличаване на данъчната тежест за богатите са се увеличили на фона на повишеното възмущение в редица страни заради нарастващото неравенство.

В Съединените щати новата конгресменка Александрия Окасио-Кортес предизвика обществения интерес с предложения за облагане на свръхбогатите до 70%.

Тези предложения дойдоха след намаляването на ставката за най-богатите в САЩ от Доналд Тръмп от 39,6% на 37% през миналата година.

А в Европа движението на жълтите жилетки, което разтърсва Франция с антиправителствени протести от ноември, настоява президентът Емануел Макрон да отмени спорните съкращения на данъците за хората с високи доходи.

"Свръхбогатите и корпорациите плащат по-ниски данъчни ставки отколкото през последните десетилетия", се казва в доклада на Oxfam, който посочва, че "човешките разходи - деца без учители, клиники без лекарства - са огромни".

"Постепенно частните услуги наказват бедните и облагодетелстват привилегированите елити", се казва в доклада - всеки ден около 10 000 души умират поради липса на достъп до здравни грижи.

Докладът, публикуван докато най-богатите, известените и влиятелените в света пристигат в Давос за годишнатаси среща, призовава правителствата да преосмислят данъчните си ситеми.