42% от българите са на мнение, че сега е добър момент да намерят и започнат нова работа. Това показват данни от доклада State of the Global Workplace: 2023 на Gallup. В сравнение с данните от миналото издание за 2022 година обаче, цифрата пада, като тогава това число е било 44 на сто.

Само 22% от служителите у нас казват, че са били ангажирани изцяло с работата си в работното си време. Макар числото да изглежда малко, всъщност тенденцията у нас съвпада с тази по света. Средно 23% от хората в световен мащаб твърдят същото. Това е и най-високото ниво, откакто Gallup започна да измерва ангажираността на служителите по време на работа през 2009 г. Въпреки че данните показваха, че ангажираността намалва през 2020 г. (вероятно, заради настъпилите промени и въвеждането на дистанционна работа), сега се връща към исторически висока положителна тенденция.

Според Галъп ниската ангажираност в работата струва на световната икономика 8,8 трилиона щатски долара и 9% от световния БВП.

Любопитен факт е,че Южна Азия сега води в света по ангажираност на служителите на работното място с цели 33%.

Положителна тенденция за страната ни е, че по-малко от служителите посочват, че се чувстват стресирани по време на работа. Данните от доклада сочат, че 32% изпитват стрес по време на работа, докато в миналогодишното проучване този процент е бил 34%.

Как стоят нещата в Европа:

  • На регионално ниво 39% от служителите казват, че изпитват стрес по време на работа
  • 56% мислят, че сега е добър момент да си намерят нова работа. 34% смятат да напуснат и активно си търсят работа
  • Едва 13% казват, че са изцяло ангажирани с работата си в работното си време

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

В световен мащаб:23% са служителите, които намират работата си за смислена и чувстват свързани с екипа и тяхната организация. Те се чувстват горди от работата, която вършат и не смятат да напускат скоро.

59% от служителите в световен мащаб искат да напуснат работа. Те полагат необходимите минимални усилия и са психологически откъснати от своя работодател. Въпреки че са минимално продуктивни, те са по-склонни да бъдат стресирани и да станат жертва на бърнаут, защото са откъснати от работното си място.

18% от служителите си тръгват с "гръм и трясък". Тези служители предприемат действия, които пряко вредят на организация, подкопават целите и и се противопоставят на лидерите си.