След като през миналата седмица стана ясно, че африканската чума е мигрирала обратно от Китай към някои региони на Русия в Далечния изток, през тази има данни, че вирусът се е разпространил и на юг. Вероятният канал на неговия пренос е към Северна Корея, откъдето той е достигнал и до Южна Корея.

Според Reuters в страната са били убити повече от 380 хил. животни от края на септември досега, всички от тях в регионите, граничещи със Северна Корея. Това са 3% от броя на свинете в Южна Корея.

Нейните усилия са били насочени към спирането на разпространението на заразата на юг, като към 10 октомври според властите вече нито едно прасе не е страдало от вируса. Засега няма данни дивите свине да са заразени със заболяването, но ако то се забележи и сред тях, овладяването на африканската чума може да стане невъзможно.

Китай връща свинската чума в Русия

Китай връща свинската чума в Русия

Засега са засегнати само райони в Далечния изток, а заболяването доведе до смъртта на над 2500 животни

Според някои миграцията на вируса от Китай към Русия и Северна Корея, а сега и от Северна Корея към Южна Корея е индикация, че властите ще имат затруднения за овладяването му и в бъдеще. В Китай, който е епицентъра на заразата, се предполага, че една трета от свинската популация е унищожена.

Същевременно дори и засега болестта да не е причинила епидемия в Южна Корея, тя несъмнено ще се отрази на местните цени. Всъщност след като в края на септември стойността на месото започна да се понижава, към края на октомври тя вече достигна дъното си от 2716 корейски вона за килограм (2,33 долара), а вчера то се търгуваше срещу 3858 вона за килограм (3,30 долара), сочат данните от платформата pig333.

Африканската чума: как един вирус унищожи четвърт от свинете в света и милиарди долари

Африканската чума: как един вирус унищожи четвърт от свинете в света и милиарди долари

В България към август е засегната една трета от индустрията, или около 450 хил. свине, а цената на дребно продължава да расте

В дългосрочен план тя едва ли ще се понижи, предвид общата тенденция на покачване на международните пазари. Причината е, че все още в Китай, която е най-големият консуматор и производител на свинско месо, епидемията е далеч от отшумяване, което води до значителен ръст на цените там.