Повече от година, след като свинската чума се превърна в епидемия в Китай, където заболяването доведе до унищожаване на 50% от животните, вирусът е започнал да се връща от там, откъдето влезе в страната - в Русия, предаде Bloomberg. Макар той да се наблюдава там от 12 години, едва през последните месеци се забелязаха случаи на болестта в Далечния изток, съсредоточени край границата с Китай, предаде изданието.

До момента са били регистрирани 60 случая на заразени както домашни, така и диви свине в Амурска област и в Еврейската автономна област, като това е резултат от свободното преминаване на диви животни между двете страни, посочва професорът по ветеринарна медицина Дърк Пфаъфър от City University of Hong Kong. "Вероятно в момента дивите свине в Северен Китай също са заразени."

Африканската чума: как един вирус унищожи четвърт от свинете в света и милиарди долари

Африканската чума: как един вирус унищожи четвърт от свинете в света и милиарди долари

В България към август е засегната една трета от индустрията, или около 450 хил. свине, а цената на дребно продължава да расте

Макар в Далечния изток да се намират по-малко от 2% от свинете в Русия, създаването на огнища на африканска чума несъмнено допълнително ще затрудни овладяването на заболяването от двете страни на границата. Опитът от Европа показва, че след като то се разпространи сред дивите животни "е изключително трудно да се контролира както сред тях, така и сред домашните свине, особено когато популацията на дивите такива е гъста, а свинепроизводството се характеризира като екстензивно, полу-интензивно или "дворно", коментира Андрий Розстални от Организацията за храните и земеделието към ООН.

Россельхознадзор, организацията, занимаваща се с биосигурността в страната, предупреди още през август, че трябва мерките в пограничните региони да се затегнат. Месец по-късно африканска чума беше открита в салам, който китайски гражданин е опитал да внесе нелегално през граничния пункт в Забайкалск. Освен чрез вноса на продукти, заболяването може да се разпространи чрез живите свине, заразеното месо и дори реколтата, посочват от институцията.

В Китай се връщат към кучешкото месо заради дефицита на свинско

В Китай се връщат към кучешкото месо заради дефицита на свинско

Епидемията от чума по прасетата причини загуби от поне 140 млрд. долара на производителите в страната

До момента африканската чума доведе до колосални проблеми в огромната индустрия със свинско месо, оценяваща се на почти 120 млрд. долара годишно. Унищожаването на половината от свинете доведе до поскъпване на месото, което, макар и най-консумираното в страната, вече е изчезнало от много от селските региони. Това, от своя страна, създаде вълна от фалити сред местните фермери и други компании по веригата на доставки на свинското.

От средата на лятото африканския грип в Далечния изток доведе до смъртта на 275 свине и умъртвяването на още около 2500. Данните обаче може би са занижени, защото по думите на Розстални е трудно да се извършва качествено наблюдение в толкова отдалечени региони.