Правителството на Аржентина ще ограничи износа на говеждо за около за около месец. Това е един от основните продукти, които се изнасят от страната, предава Bloomberg. Целта е да се ограничи покачването на цените и инфлацията, която е достигнала 4,1% през април.  Разходите за живот са се увеличили с 46,3% през последните 12 месеца, гласят данни на държавната агенция за статистика.

Президентът на страната Алберто Фернандес обяви забраната пред ключова асоциация за износ на говеждо месо продават продукта в чужбина, според изявление на властите. Правителството ще определи и набор от спешни мерки за сектора.

Фернандес добави още, че 30-дневният период може да бъде съкратен, ако прилагането на мерките доведе до "положителни резултати", се добавя в бележката.

Износът на говеждо месо от страната през 2020 г. възлиза на около 3 милиарда долара. Износът на говеждо от Аржентина се увеличава от четири години и е достигнал рекорд през първите два месеца на 2021 г., според компанията Ciccra.

Сегашната забрана напомня на подобни политически решения, взети през 2003-2015 г. под председателството на Нестор Кирхнер и неговия наследник Кристина Фернандес де Кирхнер. Решенията доведоха до намаляване броя на добитъка и загубата на пазарен дял на страната на международния пазар.

Двама от най-големите доставчици на месо в света JBS и Tyson преди дни обявиха, че потребителските цени ще се повишат заради по-високите разходи за зърно и неблагоприятните пазарни условия. Още през април цените на месото са се увеличили с 2%, пише Forbes.

"Имаме рязко увеличение на разходите", коментира изпълнителният директор на JBS Жилберто Томазони.

Най-сериозната причина за повишаването на цените е царевицата, чиято цена също се покачи значително с над 50 на сто за година.