Продажбите на дребно в България отбелязаха най-голям растеж в рамките на целия Европейски съюз през юни на годишна база.

Продажбите на дребно у нас миналия месец са скочили с цели 22,7% на годишна база, след повишение от 23,9% през май, отбелязвайки най-силен ръст сред 27-те страни членки на ЕС. Това показват данни на Евростат.

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС нараснаха през юни за втори пореден месец макар и по-слабо, спрямо май, когато потребителите за завърнаха към физическите магазини, след започналото облекчаване на противоепидемичните мерки.

На месечна база, през юни продажбите на дребно у нас са се увеличили с 1,5%. През май нараснаха с 1,6%, като това представлява повишение за четвърти пореден месец.

Продажбите на дребно в еврозоната през юни нараснаха с 1,5% спрямо май, на фона на очакванията на финансовите пазари, които бяха за малко по-силно повишение с 1,7 на сто.

В рамките на целия Европейски съюз продажбите на дребно се повишиха с 1,2% през юни, след ръст от 4,2% месец по-рано.

Повишението през юни се дължеше главно на силната продажба на автомобилни горива и продажбите на нехранителни стоки. Намаляват обаче продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия.

Спрямо юни 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната нарастват с 5%, на годишна база, в рамките на целия ЕС с 5,3%.