Крупната американска банка Citigroup прогнозира вероятност от почти 50% за световна икономическа рецесия. Напоследък големите централни банки бързат да повишат лихвените проценти, за да ограничат силно растящата инфлация, която отчасти е подхранена от негативното въздействие на войната в Украйна и от коронавирусната пандемия, съобщи Ройтерс.

Да настъпи рецесията има "все по-осезаем риск" за световната икономика, пишат анализаторите на Citigroup, докато оценяват вероятната траектория за глобален растеж през следващите 18 месеца.

"Историческият опит показва, че намаляването на инфлацията (дефлацията) често е придружено от значителна цена за икономическия растеж и виждаме, че вероятността от рецесия в свет сега се приближава до 50%", според анализаторите на голямата американска банка.

В анализа се посочва, че докато рисковете от рецесия са по-високи, и трите сценария - за т.нар. "меко приземяване" на икономиката, за по-висока инфлация и за глобална рецесия - към момента са правдоподобни и трябва да продължават да се следят. А на този етап базовият сценарий е сякаш по-близо до т.нар. "меко кацане" (по-плавно забавяне на икономическия растеж).

Междувременно британската банка Barclays прогнозира, че растежът на развитите икономики може да се забави до 1% през 2023 г. и че еврозоната може да влезе в рецесия от четвъртото тримесечие на настоящата фискална година.

Barclays очаква икономическият растеж на САЩ да се забави до 1,1% през 2023 г., което би представлявало рязко намаляване на темпа от 5,7% през 2021 година.