Загубите в туристическия сектор през първите пет месеца на 2020 година достигнаха 320 милиарда долара, след като броят на международните туристи спадна с 56% заради пандемията на новия коронавирус.

Данните са на Световната организация за туризъм към ООН (UNWTO). Според тях размерът на загубените приходи за периода януари-май е повече от три пъти по-голям от загубата, причинена вследствие на световната икономическа криза през 2009 година.

"Световният барометър за туризъм на UNWTO показва, че почти пълното блокиране, наложено в отговор на пандемията, е довело до 98% спад на международните туристически показатели през месец май в сравнение с 2019 година."

Въпреки надеждите на хотелиери и министерството, чуждестранният туризъм се срина

Въпреки надеждите на хотелиери и министерството, чуждестранният туризъм се срина

Сривът на човекопотока ще е над 80%

Междувременно обаче организацията регистрира и положителна тенденция - от 1 юли насам, след като мерките за блокиране започнаха да се облекчават, се наблюдават признаци на постепенно увеличаване на пътуванията.

"Тези последни данни ясно показват колко е важно рестартирането на туристическия сектор да стане възможно най-скоро, стига това да е безопасно", коментира Зураб Пололикашвили, генерален секретар на организацията.

По думите му огромните загуби са създали риск за милиони бизнеси в световен мащаб и всички правителства сега носят отговорност за защитата на работните места и компаниите.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

Според ООН пандемията доведе до най-лошата криза в сектора