Сривът на чуждестранните туристи по българското Черноморие това лято ще е с повече от 80% през настоящия сезон, въпреки надеждите на хотелиерите и министерството, че размразяването на икономиката ще върне човекопотока, предаде вестник "Сега".

Данните на изданието идват от броя на чартърните полети, кацнали на летищата във Варна и Бургас. На първото са пристигнали 99 полета от Гърция и Полша спрямо над 1000 през минали година, а на второто - 203 полета спрямо почти 2000 през юни и почти 3000 през юли и август миналата година.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

През август броят на планираните полети към двете летища е по-голям, но не е ясно колко от тях ще се реализират. От самия бранш прогнозират, че понижението на броя туристи спрямо миналата година ще е 1,2 млн. души.

Основните дестинации, от които кацат чуждестранни летуващи у нас, са Германия, Нидерландия, Полша и Чехия, но втората вече не разглежда България като безопасна дестинация, след като броя на заразените с коронавирус започна да нараства стремглаво през последните седмици, заради увеличаването на броя на тестваните лица. Затова и пристигащите от България в Нидерландия пътници ще се радват на двуседмична карантина, което допълнително ще понижи броя на холандците, които ще прекарат отпуските си по нашето Черноморие.

Но това не е единственият проблем за местния туристически отрасъл. "Няма ги организираните полети от Великобритания, която по брой на туристите до миналата година се нареждаше на второ място след Германия, нито тези от други големи пазари като Русия, Беларус, Израел и скандинавските страни", посочват от изданието.

Заради слабия сезон, заетостта в отрасъла също е изключително ниска, като броят на работещите е надолу с приблизително същия темп, с който е и този на туристите. Според "Сега", понастоящем хотелите по Черноморието оперират на 30% заетост спрямо същия сезон миналата година.

Броят на новорегистрираните безработни удари шестмесечно дъно в България

От 6 месеца не е имало толкова малко нови безработни у нас. Но и новонаетите намаляват

Все пак нетното число на новосъздадените безработни от февруари досега е над 96 хил. души, т.е. повече от населението на Враца

Все още не е започнало изплащането на обещаните по 35 евро на чуждестранен посетител, обещано от Министерството на туризма, но това така или иначе нямаше да спаси летния сезон.