Фючърсите на желазната руда скочиха над 100 долара за тон в началото на седмицата след като бразилската компания Vale спря част от дейността си, след като нейни работници се оказаха заразени с коронавирус. Това повиши опасенията, че други мини също ще бъдат затворени в страната, която е вторият най-голям доставчик на желязо след Австралия.

Това е поредният шок за доставките на световния пазар за последните 18 месеца, след като през 2019 година цените скочиха рекордно, след като друга мина на Vale беше наводнена.

Фючърсите са поскъпнали с 6,2% до 103,53 долара за тон, което е най-високото ниво от края на август насам. Спот цената надхвърли 100 долара в края на май.

"Цената на желязната руда може да се задържи над 100 долара през следващите два месеца", смятат от Morgan Stanley, въпреки че експертите очакват през последното тримесечие пазарът да е изправен пред свръхпредлагане и ниски цени.

От друга страна ситуацията е печеливша за най-големият конкурент на Бразилия. Поскъпването на суровината е добра новина за водещите австралийски производители BHP, Rio Tinto и Fortescue Metals.

"Това е началото на още един проблем с доставките от Бразилия и цените ще останат високи в краткосрочен план", посочва анализаторът в CITIC Futures Зен Нин.

Южна Америка, където живеят 600 милиона души, се превърна в новият епицентър на епидемията и това постави под риск накои ключови доставки, като континентът е ключов доставчик на накои метали и селскостопански продукти.