Европейският съюз е изправен пред опасността от недостиг на кафе през 2025 г., защото пазарът се бори с липсата на яснота, относно прилагането на разпоредбите за обезлесяването, според Международната организация за кафето.

В края на миналата година ЕС реши да се въведат задължителни правила за компаниите, продаващи стоки като кафе, палмово масло и какао, за да се гарантира, че продуктите не идват от обезлесена земя, пише Bloomberg.

Правилата влязоха в сила в края на юни и повечето компании ще трябва да започнат да се съобразяват с тях от 2025 година.

Според критиците разпоредбите ще санкционират милиони по-малки фермери от Азия до Африка. "ЕС може да няма достатъчно доставки на кафе през 2025-а. Новите разпоредби за обезлесяването са нашият най-голям приоритет и голямо предизвикателство за следващата година", коментира изпълнителният директор на ICO Ванусия Ногейра.

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

В края на 2021 г. цената на кафето на борсата се покачи до почти 10-годишен връх

Според експерта производителите на кафе в Африка и Централна Америка могат да бъдат най-уязвими от разпоредбите за обезлесяване, като за някои от тях Европа представлява до 80% от общите доставки. ЕС е най-големият вносител на кафени зърна в света, според Министерството на земеделието на САЩ.

Новите правила казват, че компаниите, които искат да изпращат стоки в ЕС, трябва да покажат, че продуктите не са произведени на земя, която е била обезлесена след 31 декември 2020 г. Вносителите трябва да събират информация за парцелите земя, където се отглеждат стоките.

Индонезийската асоциация за палмово масло коментира през ноември, че регулациите допринасят за повишена несигурност на пазара, докато виетнамският износител на кафе Simexco заяви, че правилата "изобщо не са ясни".

"Не знаем какъв тип карта ще използва ЕС", казва Льо Дюк Хюи, генерален директор на Simexco, третият по големина износител на Виетнам. "Чухме за изискванията за геолокация, но не знаем как да правим декларации, как да има проследимост и как те ще проверяват."