Европейският съюз ще наложи допълнителни мита върху американските стоки от юли, след като Вашингтон въведе свои тарифи върху внасяните от Европа стомана и алуминий, съобщава Reuters.

Държавите членки подкрепиха плана на Европейската комисия да наложи 25% мита върху внос от САЩ на стойност 2.8 млрд. евро (3.3 млрд. долара), с което да отговори на действията на американците. Европейският износ, който в момента е засегнат от тарифите на САЩ, се оценява на 6.4 млрд. евро.

Тръмп се обърна срещу съюзниците си: Какво означават новите такси за ЕС, Канада и Мексико?

Тръмп се обърна срещу съюзниците си: Какво означават новите такси за ЕС, Канада и Мексико?

Брюксел и двете съседки на САЩ готвят своя отговор

"Комисията очаква да приключи съответната процедура в координация с държавите-членки преди края на юни, така че новите мита да започнат да се прилагат през юли", каза вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович.

Планът включва налагането на мита между 10 и 50% за американски внос на стойност 3.6 млрд. евро през 2021 г. или още по-скоро, ако Световната търговска организация обяви мерките на САЩ за незаконни.

Европа удря САЩ с мита до 90 дни, ако Вашингтон не отстъпи

Европа удря САЩ с мита до 90 дни, ако Вашингтон не отстъпи

Тарифите на Тръмп може да струват десетки хиляди работни места в европейската металургия

Сред потърпевшите стоки са портокалов сок, американско уиски (бърбън), дънки, мотоциклети и различни стоманени продукти.

Европейският съюз, Канада и Мексико отговориха на Вашингтон, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп сложи край на освобождаването им от тарифите от 25% за стоманата и 10% за алуминия миналия петък.

Започва ли търговска война между САЩ и Европейския съюз?

Започва ли търговска война между САЩ и Европейския съюз?

Изглежда, че митата срещу внос на стомана и алуминий все пак ще влязат в сила

Канада обяви налагането на ответни мита на внос от САЩ за 16.6 млрд. канадски долара (12.9 млрд. щатски долара) от 1 юли. Мексико въведе тарифи за редица американски продукти - от стомана до свинско и бърбън.

Някои от продуктите умишлено са подбрани, тъй като се произвеждат в щати, управлявани от републиканците. Те ще се опитат да запазят контрола и в двете камари на Конгреса в предстоящите оспорвани избори през ноември.

Мексико отговори на митата на Тръмп с тарифи срещу американските производители

Мексико отговори на митата на Тръмп с тарифи срещу американските производители

Те ще засегнат стоки, като уиски, бърбън, сирене, свинско и стомана

Европейската комисия вече подаде жалба срещу митата на САЩ в Световната търговска организация. Брюксел преценява дали да въведе ограничения за вноса на стомана и алуминий, които заплашват да залеят европейския пазар, тъй като тъй като износителите извън ЕС пренасочват суровините първоначално предназначени за Щатите.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че предварителни "защитни" мерки за стоманата могат да бъдат въведени още през юли.