Допълнително обтягане на отношенията и волатилност на суровинните пазари ще донесе решението на американския президент Доналд Тръмп да въведе такси върху вноса на стомана и алуминий от съюзническите си държави. Това прогнозират експерти по отношение на новите мита за Канада, Мексико и Европейския съюз, които държавният глава обяви в четвъртък.

Вчера вечерта Белият дом съобщи, че ще бъдат въведени 25% такса върху вноса на стомана и 10% върху импорта на алуминий от посочените държави, като промяната ще влезе в сила от днес.

Отговорът на Канада и Мексико не закъсня, като двете съседки на Щатите обявиха, че от своя страна ще наложат контрамерки. От Брюксел също заявиха, че са готови да предприемат мерки срещу решението на Вашингтон, изпращайки притеснителни сигнали към инвеститорите за назряваща търговска война.

"Чувствам се изгубен, когато се стигне до въпроси за Тръмп", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в своя реч в Брюксел малко преди Белият дом да потвърди въвеждането на новите тарифи.

По-късно той посочи, че ЕС ще излезе с официална позиция в следващите часове.

От BBC посочват, че в телефонен разговор с Доналд Тръмп френският му колега Емануел Макрон е посочил, че действията на Вашингтон са "незаконни". В допълнение той посочил, че отговорът на ЕС ще бъде "твърд и реципрочен" на действията на Белия дом.

Какво ще донасет новите тарифи?

Канада, Мексико и ЕС взети заедно са внесли стомана и алуминий на обща стойност от 23 милиарда долара в САЩ през 2017 година. Този размер е близо половината от общия внос на САЩ за изминалата година. На първите две места като търговски партньори за Щатите в тази посока са Канада и ЕС с най-голям обем на импортите.

"Щатите от дълго време са атрактивен пазар за доставчиците на стомана, като вносът от 2000 година насам се изчислява на средно 31 милиона метрични тона", коментира Джоузеф Инач от S&P Global Platts, цитиран от Market Watch.

"Повечето от този обем идват от Канада, Мексико и ЕС - вносителки, които вече няма да бъдат освободени от мита", обяснява още той.

Погледнато от друга страна обаче анализаторите са притеснени, че като голям вносител Щатите също ще бъдат засегнати от новите мита.

"Те обаче ще позволят на САЩ да намали импорта, да предизвика промяна на пазара на глобално предлагане и да упражни натиск върху световната цена на стоманата. Също така Вашингтон ще трябва да потърси нови възможности за внос на метала", допълва още Инач.

Експертите посочват, че за всички, които произвеждат стомана в Щатите, това е много добра новина. От Moody's прогнозират, че в 12 до 18-месечен период американската индустрия ще усети позитивният ефект от действията на Белия дом.

Някои експерти смятат обаче, че това решение ще облагодетелства в по-голяма степен друг играч на глобалния пазар - Китай. Натискът върху Канада, Мексико и ЕС ще създаде възможност за по-голямо настъпване на китайските доставчици, които вече са сериозен конкурент и на САЩ по отношение на износа на стомана.

През март Вашингтон обяви плановете си за въвеждане на глобални тарифи върху вноса на тези метали. В резултат тогава цената на алуминия отчете осезаем скок.