Съединените американски щати скоро може да се окаже в конфликт с два ключови търговски партньора: Европейския съюз и Китай.

Европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом се срещна с високопоставени представители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп в опит да избегне американските мита върху вноса на стомана и алуминий, които трябва да влязат в сила в петък. Резултатът от нея остана неясен, но и двете страни не изглеждаха особено обнадеждени, че ще бъде постигнато споразумение.

"Надявам се, че дневният ред ще е позитивен - без мита или квоти, но реалистично погледнато, не мисля, че може да се надяваме на това", каза във вторник Малстрьом пред Европейския парламент. Междувременно, американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че САЩ "имат много да се оплакват" що се отнася до търговията с Европа.

След срещата говорител на Малстрьом заяви, че "Няма да спекулираме какво ще бъде крайното решение на САЩ. Сега зависи от президента на САЩ да го вземе". 

Wall Street Journal обаче твърди, че митата ще бъдат наложени, цитирайки свои източници, макар все още на има минимална вероятно да бъде постигнато споразумение в последния момент. 

Тръмп отложи митата за Европа с още месец

Тръмп отложи митата за Европа с още месец

Преговорите продължават

Първоначалният краен срок за споразумение бе краят на миналия месец, но администрацията на Тръмп даде месец отсрочка. Митата заплашват 6,4 милиарда евро износ от Европа, а блокът обеща бързи ответни мерки, ако не бъде изключен от списъка - 25% мито върху вноса на американски продукти, включително мотори, дънки, цигари и много други. Търговията между САЩ и ЕС се оценява на над 1 трилиона долара годишно, а блокът изнася значително повече към САЩ.

Разговорите идват малко след като администрацията на Тръмп изненадващо съобщи, че е наложи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 50 милиарда долара и ще ограничи инвестиците на Китай в САЩ.