Стачните действия във френските рафинерии може да затегнат европейските пазари на дизел и това на фона на вече отслабените пазари на суров петрол. Това смятат търговци, цитирани от Ройтерс.

Франция е обхваната от стачни действия, които се усещат особено силно в рафинериите за суров петрол. Причината е реформа, която според стачкуващите трябва да бъде преразгледана. Протестите са блокирали доставките на рафинирани продукти от френските рафинерии Donges и La Mede и са намалили производителността в рафинериите Normandy и Feyzin.

Франция внася рекордни за последните 30 години количества електроенергия от Германия

Франция внася рекордни за последните 30 години количества електроенергия от Германия

Износът в чужбина като цяло се повишил с почти 9%, като Германия е станала един от водещите износители в Европа

Ограниченията доведоха до по-слабо търсене на суров петрол, като това е заплаха за затягане на пазарите на крайни продукти като дизел. Договорите за дизел с ниско съдържание на сяра се повишиха в понеделник до 35,25 долара за барел, което е най-високото ниво от ноември миналата година.

Френските рафинерии преработват около един милион барела на ден, или малко над 8% от цялото производство на ЕС, показват данни на МАЕ, а вносът на суров петрол в страната е намалял до 550 000 барела на ден през март. Това е спад от 50% спрямо февруари, показват данни на Kpler.

Междувременно в Обединеното кралство действия от съюза Union Unite, обхващащи 1400 офшорни работници в компании изпълнители, заплашват да спрат петролни и газови платформи в Северно море на Обединеното кралство, включително платформите на BP, Shell, TotalEnergies, Harbour Energy и др.

От съюза настояват за по-добри условия и заплащане, защото компаниите " се радват на рекордни печалби", и прогнозира, че платформите и офшорните инсталации ще бъдат бъдат в "застой" поради стачните действия.