Федералният резерв на САЩ (Фед) застава доста зад различни големи централни банки в Европа и САЩ относно опита за намиране на решения, свързани с изменението на климата. Това е така дори в момент, в който президентът на САЩ Джо Байдън обещава "общ подход за справяне с проблема", пише Reuters.

Едва през последните години Фед започна да разглежда как променящият се климат влияе на способността му да върши работата си, която включва защита на финансовата система чрез банкова регулация и борба с икономическите шокове чрез паричната политика.

Милиардерът Карл Икан: За политиките на стимулиране на Фед ще заплатят пазарите

Милиардерът Карл Икан: За политиките на стимулиране на Фед ще заплатят пазарите

Огромното парично предлагане е допринесло отчасти за нарастващия ценови натиск в икономиката на САЩ

И докато отделя повече усилия за изучаване на въздействията, свързани с климата, той третира климатичния риск като елемент, който засяга икономическия и финансов пейзаж, като търговията или политиката, а не като нещо, с което може да се справи.

Това го поставя доста зад своите колеги, които вече се подготвят да купуват зелени активи, да се справят с кредитирането на изкопаеми горива и да тласкат компаниите към избор с по-ниски въглеродни емисии. Колебанието да се даде приоритет на действията по отношение на климатичните рискове в най-мощната централна банка в света ще има последствия, казват анализатори и активисти. И това може да повлияе не само на икономиката на САЩ, но и за глобалната финансова система.

Експертите от Фед биха могли да наваксат сравнително бързо, ако се ангажират напълно, по-специално чрез прилагане на стрес тестове, за да оценят уязвимостта на банките към климатични рискове като по-високи температури или излагане на заеми за финансиране на изкопаеми горива.

Saxo Bank разкритикува прехода към "зелена икономика"

Saxo Bank разкритикува прехода към "зелена икономика"

Експертите наричат ESG и Green Transformatin най -големия политически залог в историята

Английската централна банка вече започна подобно тестване, за да използва данните и подтикне банките да бъдат по-подготвени. Такива тестове могат да попаднат в компетенцията на Фед за финансова стабилност. Впрочем, служители на Федералния резерв на САЩ заявиха, че ще проучат възможността.

Твърдата им позиция към момента обаче е, че Конгресът, а не ФЕД, трябва да стимулира бизнеса, за да стане еко и "зелен".

Самият председател на Фед - Джером Пауъл, наскоро обобщи ситуацията така:

"Ние не сме и не се стремим да бъдем създатели на климатична политика".

Гейтс обеща $1,5 милиарда за изменението на климата, но само при приемане плана за $1,2 трилиона за инфраструктура

Гейтс обеща $1,5 милиарда за изменението на климата, но само при приемане плана за $1,2 трилиона за инфраструктура

Гейтс отстъпи за кратко позицията си на четвъртия най-богат човек в света