Пазарите ще заплатят цената за политиките на Фед за стимулиране на икономиката, за които политики Федералният резерв и Конгреса на САЩ заделиха трилиони долари. Това е заявил милиардерът и инвеститор Карл Икан в интервю за CNBC.

По думите му, "в дългосрочен план перспективите са, че ние (САЩ) определено ще влезем в задънена улица. Аз мисля, че наистина ще има криза, съдейки по това как действаме, как печатаме пари, как вървим към инфлация. Ако се огледате, ще видите проявлението на инфлацията навсякъде около себе си, и не знам как ще се справим с нея в дългосрочна перспектива", коментира Икан.

Той обяснява още, че огромното парично предлагане е допринесло отчасти за нарастващия ценови натиск в икономиката. Инфлацията в САЩ достигна своя нов 30-годишен връх през август на фона на сривовете във веригата на доставки и изключително голямото търсене.

Фед може да започне да намалява подкрепата си за икономиката след три месеца

Най-мощната централна банка в света може да започне да намалява подкрепата си за икономиката след три месеца

Планът е до средата на 2022 г. изкупуването на активи да бъде прекратено

Бизнесменът Карл Икан е известен като един от най-успешните инвеститори. По различно време той е бил акционер в такива крупни компании като General Motors, Motorola, Netflix и Apple.

Понякога неговото мнение и изказвания дори са "движили" фондовите пазари. Например, през 2013 г. пост на Икан в Twitter доведе до поскъпване на акциите на Apple с 3,8% за деня. За кратко време Карл Икан беше съветник на президента Доналд Трмп.