Гърция ще печели по €5 млрд. годишно от привличането на чуждестранни пенсионери, показва доклад на Institute for Social and Preventive Medicine, цитиран от Kathimerini. Превръщането на южната ни съседка в "европейската Флорида" допринася и със създаването на 60 хил. работни места годишно от т. нар. "сребърна икономика".

Преди дни стана ясно, че Гърция въвежда единен данък от 7% за всички доходи, получени от чужбина, за всички пенсионери, които се преместят в страната и плащат данъци си там. Законопроектът е по идея на Министерство на финансите и ще бъде разгледан от парламента скоро. За да могат да се възползват, чуждестранните пенсионери не трябва да са били резиденти на Гърция за данъчни цели през последните поне 5 от общо 6 финансови години. Ако бъдат одобрени, пенсионерите ще плащат само 7% върху доходите си от чужбина през следващите 10 години. Това включа доходи от пенсии, бизнес дейност или инвестиции.

Един от ключовите въпроси пред страната сега е къде ще бъдат настанени чуждестранните пенсионери. Финансовата криза от преди десетилетие създаде излишък от около 50 хил. жилища в Гърция. Голяма част от тях обаче не са в жилищни зони и там няма възможност за услуги каот поддържка, управление или грижа за самите възрастни, каквито те изискват. Според доклада, това може да стане чрез независими доставчици.