Германия, която е с най-голямата икономика в Европа и четвърта в света, навлезе в "техническа" рецесия. Това стана ясно, след като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви изненадващо през първото тримесечие на 2023 г. с 0,3% спрямо последните три месеца на миналата година - когато пък отбеляза спад с 0,5%, показват ревизираните в низходяща посок данни на германската федерална статистическа служба Destatis.

Предварителните данни на Destatis показаха, че германската икономика е стагнирала през периода януари - март 2023 г., съобщи БНР. Низходящата ревизия показва икономически спад за второ поредно тримесечие, "потапяйки" по този начин най-голямата икономика в Европа в рецесия, основно поради устойчиво високата инфлация и скока на лихвите по кредити.

През първото тримесечие потреблението на домакинствата в Германия се сви с 1,2%, тъй като потребителите намалиха разходите си за различни категории продукти, като храни и напитки, облекло и обувки и обзавеждане.

Освен това, беше отчетен спад и при покупките на нови автомобили, евентуално повлиян от спирането на безвъзмездните средства за хибридни автомобили и намалените безвъзмездни средства за електромобили в началото на тази година.

Deutsche Telekom с рязък скок на нетната печалба за тримесечието

Най-голямата телекомуникационна компания в Европа с рязък скок на нетната печалба за тримесечието

Пазарната капитализацията на компанията сега е над 106 млрд. евро

Правителствените разходи също отбелязаха значителен спад - от 4,9%, обаче капиталовите инвестиции отчетоха силно възстановяване, нараствайки с над 3% в редица сектори - от строителство (повишение с 3,9%), до машини и оборудване (увеличение с 3,2%).

Нетният износ на Германия пък допринесе с 0,7 процентни пункта за БВП на страната, тъй като износът се увеличи, а вносът намаля.

Въпреки слабите като цяло данни за периода октомври 2022 г. - март 2023 г., германската централна банка Бундесбанк очаква икономиката на страната да нарасне умерено през второто тримесечие, става ясно от месечния икономически доклад, публикуван по-рано тази седмица.

Германското правителство повиши прогнозата си за ръста на БВП на страната за 2023-а

Германското правителство повиши прогнозата си за ръста на БВП на страната за 2023-а

Все пак очакванията са доста под постигнатото за миналата година