Икономиката на Великобритания е на ръба на рецесия, поради съкращения на потребителските разходи на фона на високата инфлация и по-високите основни лихви на Английската централна банка, твърдят анализатори от Goldman Sachs, пише Интерфакс.

През второто тримесечие на 2022 г., брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания ще се свие с 0,7%, а през третото тримесечие ще нарасне с 0,1%, прогнозират икономистите от банката.

"По този начин икономиката на Великобритания ще се окаже на ръба на техническа рецесия, така че през следващите месеци е необходимо бизнес данните трябва да бъдат внимателно наблюдавани", посочват от Goldman Sachs.

По-конкретно, анализаторите от банката обръщат внимание на спада в индекса на потребителското доверие във Великобритания, изчисляван от GfK - до минус 41 пункта през юни - което е нов антирекорд в цялата история на изчисляването на показателя

"Всъщност докладът на GfK показва, че настроенията на потребителите сега са по-мрачни, дори отколкото бяха в началото на пандемията от коронавирус, след референдума за Brexit, и дори спрямо времето на световната финансова криза през 2008 г.", отбелязват експертите от Goldman Sachs.

Според тях, вероятността от настъпването на рецесия във Великобритания през следващите 12 месеца е 45%. Вероятността от настъпването на рецесия в еврозоната през същия период е 40%, а в САЩ - 30%.

ЕЦБ: Банките да имат предвид вероятността за рецесия

ЕЦБ: Банките да имат предвид вероятността за рецесия

Прекъсване на руските газови доставки би влошило икономическата ситуация в Европа