Годишната инфлацията в Германия се понижи през март, подпомогната от спада в цените на енергията и храните, показват окончателни данни на федералната статистическа служба в петък (Destatis), съобщава Reuters.

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа се забави до 2,3%, което е най-ниското й ниво от юни 2021 г. насам. Германските потребителски цени, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз, се повишиха с 2,7% на годишна база през февруари. Спрямо предходния месец потребителските цени са се увеличили с 0.6%.

Потребителските цени, изчислени по германските стандарти, са се увеличили с 2,2% на годишна база през март. Спрямо февруари те са се увеличили с 0,4%.

Годишната базова инфлация в Германия, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, беше 3,3% през март, което е спад от 3,4% през февруари. Този показател се следи отблизо от Европейската централна банка, за да се прецени трайността на ценовия натиск.

"През март 2024 г. храната беше по-евтина за потребителите, отколкото година по-рано, за първи път от февруари 2015 г.", каза Рут Бранд, президент на статистическата служба. Цените на храните се понижиха с 0,7% на годишна база.

Цените на енергията през март са с 2,7% по-ниски в сравнение със същия месец на предходната година. От началото на годината цените на енергията непрекъснато падат, което води до намаляване на общата инфлация.

Инфлацията в Германия се подкрепя от нарастваща тенденция при услугите, чиито цени все повече се доминират от рязък скок в разходите за заплати, както и от покачването на наемите.

Цените на услугите като цяло са с 3.7% по-високи през март на годишна база. Наемите са с ръст на цените от 2,1% на годишна база, което е важно за динамиката при цените на услугите.

Докато цените на услугите показаха силно увеличение, цените на стоките се покачиха с 1,0% на годишна база, под увеличението, наблюдавано при общата инфлация.