Турската централна банка очаква инфлацията в страната да се забави до 8,2% през 2020 и до 5,4% до края на 2021 година. Така финансовата институция остави без промяна прогнозата си за показателя за следващите 2 години на фона на орязването на основните лихви, дошло след назначаването на новия гуверньор в края на миналата година.

На пресконференция ръководителя на централната банка Мурат Уйсал коментира, че инфлацията на храните, която е основният двигател на ръстежа на цените през тази година, все още не дава сигнали за забавяне.

По неговите думи няма наличен инфлационен натиск върху икономическото възстановяване на Турция, като прогнозата за растеж е близка до потенциала.

Междувременно от финансовата институция дават сигнал за по-бавно темпо на облекчаване на политиката си на фона на рязкото понижение на лихвите от миналата година.

Анализаторите на Bloomberg очакват намаляване със средно 125 базисни пункта за следващите пет заседания на централната банка. За сравнение през изминалите две беше постигнато понижение с 1275 пункта, като така основните лихви стигнаха 11,25%.