Ирак подписа договори за изграждането на седем проекта за производство на електроенергия от слънцето, съобщи министърът на петрола на страната Ихсан Абдул Джабар, цитиран от Bloomberg.

Соларните ферми са разположени в различни точки на страната и ще генерират общо 750 мегавата, според изявлението му. Най-голямата ще се намира в провинцията Кербала и ще бъде с мощност 300 мегавата.

Ирак, вторият най-голям производител в ОПЕК, иска да генерира 20% от общия си капацитет от възобновяеми източници. Държавата води преговори и с международни компании като Total за изграждане на повече ВЕИ проекти в страната, казва още Абдул Джабар.

По-рано този месец стана ясно, че преходът към зелена енергия ще струва на държавите производителки на петрол $13 трлн. до 2040 г., като някои от тях ще загубят до 40% от приходите си.

Проучването се концентрира върху 40 държави — група, за която загубата на приходи от петрол ще бъде предизвикателство. Прогнозираните щети за държавните бюджети на тези 40 петродържави се равняват на средно 46% от настоящите приходи от петрол и газ. Някои от тях, като Ирак и Екваториална Гвинея, разчитат на черното злато за 80% от приходите си. За други седем, включително Саудитска Арабия, този дял е над 60%.