Когато говорим за износ от Иран, днес всички се сещат за нефт и газ, напоследък - и за бойни дронове. Всъщност, обаче, втората най-важна експортна стока за ислямската република след нефта и нейна емблема пред света столетия наред беше... шамфъстъкът. Наричани "зелено злато" заради високата си цена, ядките имат важно значение за икономиката на страната, но множество управленски грешки поставят отглеждането им в риск, пише в свой материал гръцкото издание Insider.

Смята се, че отглеждането на шамфъстъка е започнало именно в региона преди столетия. В по-ново време иранската провинция Керман е определяна като "столица" на индустрията. Днес, обаче, добивите са все по-ниски, пустинята "изяжда" плодородната някога земя, а производител №1 на шамфъстъци в световен мащаб е САЩ - архиврагът на Иран, в който ядките се отглеждат от по-малко от век.

Новият най-голям чуждестранен инвеститор в Иран е Русия

Новият най-голям чуждестранен инвеститор в Иран е страна от БРИКС

Товарооборотът между двете страни за 2023 г. е достигнал почти 5 милиарда долара

Какво се случи?

Както отбелязва Insider по персийските земи живее един от най-старите народи по света, като една от причините да оцелее до днес е разумното управление на географското положение - в продължение на повече от 3000 години е изграждана и поддържана древна напоителна система с подземни канали за планинска вода към равнините, като с нейна помощ те са се поддържали плодородни.

Това, обаче, е модел, който работи при по-малък ръст на населението - а вече сме в ситуация, в която за малко повече от 20 години Иран е увеличил населението си с една трета. Тези хора трябва да пият вода, но и трябва да се хранят.

Как ще се промени икономиката на Иран след наличието на огромно количество литий

Как ще се промени икономиката на Иран след наличието на огромно количество литий

Страната може да се окаже втората в света по находища на ценния метал

Последното от ислямската революция през 1979 г. насам не е толкова лесно заради затягащите се западни санкции - налага се да се следва на хранителна самодостатъчност, което изразходва големи количества вода. Тъй като горивата са евтини, старите канали са заменени със сонди и помпи.

Масовите разхищения имат своите "видими резултати" - нивото на подпочвените води пада. Вече там, където кладенците са били 10-метрови, вече вадят солена вода от 150 метра дълбочина.

В провинция Керман по над 800 000 декара плодородна земя са били поглъщани от пустинята още към 2013 г. - а няма никакво основание да се смята, че темпото на промените е спаднало.

Ударът по "зеленото злато"

През 2022 г. Иран е изнесъл шамфъстъци за около 400 млн. долара, докато 10 години по-рано експортът е бил за $915 млн. - и то при по-ниски цени на ядките.

Производството се е свило от 230 000 тона през 2014 г. на 106 000 тона през 2022 г.

Снимка 662349

Източник: GettyImages

Освен липсата на вода, проблем за производителите е и нежеланието им да се адаптират към промените на климата. Студове унищожаваха на няколко пъти незащитената реколта, а над 50-градусовите жеги по време на прибирането ѝ не станаха повод за внедряване на механизация - просто на адския пек се трудеха евтини сезонни работници от Афганистан, пише Insider.

Снимка 662347

Източник: GettyImages

На този фон, в САЩ, където шамфъстъкът преди Втората световна война е бил непознат, големи суми се инвестираха в местното производство. То е било 230 000 тона през 2000 г., докато през 2023 г. достига 400 000 тона и поставя страната на първо място на глобален пазар за милиарди долари.

Не са само шамфъстъците

В Иран се говори за "воден фалит". Между 10 000 и 13 000 села са без вода, като директорът на държавната водоснабдителна компания заяви преди година, че 270 града и по-големи селища изпитват сериозен недостиг. Даже някои части на Техеран са на воден режим. Има и протести.

Тук не са виновни само климатичните промени и нехайството на земеделците. От 1992 г. в Иран функционира компанията "Шепсад" - строително подразделение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Както може да се очаква, на нея през годините бяха възложени множество важни инфраструктурни проекти, включително - за язовири.

След напускането на много западни компании Русия ще внася от Иран автомобили и … какво още

След напускането на много западни компании Русия ще внася от Иран автомобили и … какво още

Стоките се очаква да са по-евтини от турските им аналози

Скандалите са многобройни. Редовно обвинение срещу ръководството на компанията е, че се назначава по политически, а не по експертен признак. Новите язовири пък се строят без задълбочени геоложки проучвания и накрая, например, се оказва, че солеността на водата в тях е 5,5 пъти по-висока от тази на Персийския залив.

В същото време, цената на проектите скача по няколко пъти в хода на изпълнението им - без ясно обяснение защо (без да сме в Иран, можем да си представим как се случват тези неща - б.р.).

Така властта в Техеран има сериозни външни предизвикателства и амбиции за по-голяма регионална и глобална роля, но една от най-важните битки ще се води на "вътрешния фронт". И тя ще е за водата.