След като наскоро Иран съобщи за откритието на първото в страната и то "огромно находище на литий", започнаха и международните оценки и прогнози, свързани с твърдението. Ако новината бъде потвърдена то това ще я превърне във втората по залежи на благородния метал в света, предава CNBC.

Според оценките на Техеран в находището в провинция Хамадан има поне 8,5 млн. тона литий, наричан често "бялото злато", заради важността му за бързо растящия сектор на електромобилите.

Възможно е да наблюдаваме съществено изменение за иранската икономика. От години Иран е изправен пред санкциите на Запада заради опитите за обогатяване на уран.

В Иран откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

В страна подкрепяща Русия откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

Възможно е в района да има и други ценни метали

Техеран твърди, че работи единствено за осигуряване на нуждите от енергия, но според наблюдатели страната е съвсем близо до създаването на ядрено оръжие.

С находката на литий Иран може съществено да увеличи приходите от износа, добавяйки и търсената суровина. Страната е водеща и по отношение на добив на петрол и природен газ, но трудно реалицира износа си заради санкциите, наложени заради ядрената програма.

Лидер по запаси на литий в момента е Чили с около 9,6 млн. тона, допълва още агенцията. На второ място е Австралия с 6,4 млн. тона, следвани от Китай (5,1 млн. тона

През 2022 година цената на лития се повиши съществено заради растящите нужди за производството на батерии за електромобили, както и за всякакви мобилни устройства, включително и мобилни телефони. Поскъпването беше подкрепено и от нарушени вериги за доставка и инфлацията.

Малко по-късно обаче тенденцията се обърна заради намалената бизнес активност в Китай, която е най-бързо растящият пазар на батерии за електромобили.

Цените на лития се сриват грандиозно: ето какво следва

Цените на лития се сриват грандиозно: ето какво следва

Глобалният пазарен дефицит на литий ще се свие до 30 000 тона