Развиващите се икономики в Азия и Южна Америка наваксват с покупките на LNG след като цените паднаха. Миналата година те не можеха да си позволят покупки, заради главоломно високите цени.

Югоизточна Азия и Латинска Америка се превърнаха в най-големите купувачи през първото тримесечие, за второ поредно тримесечие, според оценки на BloombergNEF. Филипините и Виетнам наскоро закупиха първите си товари LNG,.

Южна Азия се завърна на спот пазара за втечнен природен газ, когато цените паднаха до най-ниските си нива от година и половина, пише Oilprice.

Shell спира производството в най-голямото плаващо съоръжение за LNG в света

Shell спира производството в най-голямото плаващо съоръжение за LNG в света

Прекъсването на производството е второ поред за съвсем кратък период

Индия, Пакистан и Бангладеш също са по-активни на спот пазара на втечнен природен газ през февруари и март, като и те са окуражени от над 70% спад на цените след високите цени, наблюдавани през август 2022 г.

Спот цените на втечнения природен газ са паднали с 86% в сравнение с рекордно високото ниво през август миналата година, когато цените на природния газ в Азия и Европа нараснаха на фона на опасенията за доставките преди зимата.

Цените ще определят дали Южна Азия ще продължи да купува LNG. Конкуренцията между Азия и Европа ще повиши цените, което ще намали покупателната способност на чувствителните към цените вносители на LNG като Индия, Бангладеш и Пакистан.

Европейските терминали за LNG приеха рекордни обеми втечнен газ през април

Европейските терминали за LNG приеха рекордни обеми втечнен газ през април

Нивото на запълняемост на газохранилищата е доста над това по същото време миналата година

"Цените на LNG в Европа и Азия до известна степен ще решат къде ще отиват товарите". Това коментира Ойстейн Калеклев, главен изпълнителен директор на компанията Flex LNG.