Иран атакува с дронове и ракети Израел през нощта срещу 13 април. Както вече знаем, поради много добрата и на високо равнище противоракетна отбрана на държавата Израел и помагащите й САЩ и Великобритания, продължилата няколко часа атака нямаше нито едно точно попадение, като повечето дронове и ракети дори не достигнаха теритоирята на Израел.

Към момента атаката не се е отразила пряко на международните цени на петрола, спрямо края на миналата седмица те имат съвсем леки колеабания. Въпросът е обаче, какво ще се случи, ако Израел реши на отвърне на удара и на свой ред атакува Иран. Впрочем, официлен отговор дали ще има ответен удар от израелска страна засега няма.

Най-големият доставчик на петрол за Китай и Индия за февруари

Най-големият доставчик на петрол за Китай и Индия за февруари

Русия увеличи износа на петрол по море почти до 1-годишен максимум

Обаче някои авторитетни западни медии тази сутри написаха, че е по-вероятно такъв да има и то в близките дни, въпреки призивите на САЩ и други държави за "сдържаност" и от двете страни.

Според съобщения в западни медии, САЩ няма да участват в случай на израелски отговор на удара на Иран, но се ангажират да защитават Израел.

Трите страни, от които идва 40% от световното производство на петрол

Трите страни, от които идва 40% от световното производство на петрол

Най-големите производители на петрол в света през 2023 г.

Редица анализатори отбелязват, че при такова развитие на събтията, вкл. израелски ответен удар срещу петролните съоръжения на Иран, петролът Brent на международните пазари лесно ще надхвърли 100 долара за барел. А ако пък същевременно бъде затворен и Ормузкия пролив, то цената на петрола бързо ще се покачи до 120-130 долара за барел, пише Forbes.

Това ще е така, тъй като през Ормузкия пролив се извършват около една пета от доставките на петрол по вода в света.

Ще стигне ли цената на петрола $100 за барел през лятото

Ще стигне ли цената на петрола $100 за барел през лятото

Глобалните фактори, които способстват това да се клучи