Ситуацията на международните пазари може да стане такава, че цените на суровия петрол сорт Brent да се повишават до 100 долара за барел. Което от своя страна поражда опасения относно повишаване на инфлацията и усложнява отговора на въпроса, дали големите централните банки в света ще намалят скоро основните лихви, пише Bloomberg.

В тази връзка, инвестиционната банка JPMorgan Chase съобщи, че по нейни прогнози основният сорт петрол може да достигне тази цена до август или до септември тази година.

"Цена на петрола от 100 долара е реалистична", каза и Боб Макнали, основател на консултантската фирма Rapidan Energy Group и бивш съветник в Белия дом.

Швейцарският търговец на петрол Gunvor отчете рязък спад на нетната печалба за 2023-а

Един от най-големите в света търговци на петрол отчете рязък спад на нетната печалба за 2023 година

При това обемът на търговията с енергийни суровини на компанията има леко повишение

Цената на петрола на международните пазари скочи малко над 90 долара за барел само преди дни, за което в случая допринесе напрежението между Израел и Иран.

Обаче основната причина за увеличението, по данни на агенция Bloomberg, са глобалните проблеми с доставките на "черното злаото".

Неотдавнашното решение на Мексико да намали износа на суров петрол - доставките за чужбина паднаха с 35% миналата седмица, до най-ниското ниво от 2019 г. насам - усложнява още ситуацията, тъй като рафинериите в САЩ са принудени да потребяват повече суров петрол от вътрешния пазар (което пък означава, че страната ще доставя по-малко суровина на международните пазари).

Руската петролна компания "Лукойл" обяви нетната си печалба за 2023-а

Руската петролна компания "Лукойл" обяви нетната си печалба за 2023-а

Кредитите на компанията също са доста големи

Износът на суров петрол с високо съдържание на сяра (необходим на много рафинерии по света) може да намалее допълнително, тъй като мексиканската държавна компаиня Pemex анулира някои договори за доставки на чуждестранни рафинерии.

Мексико, САЩ, Катар и Ирак през март намалиха като цяло доставките на петрол на международните пазари общо с повече от 1 милион барела на ден, според данните за маршрутите на петролни танкери, събрани от Bloomberg.

Сред другите фактори, които могат да доведат до повишение на цеинте на петрола до лятото, Bloomberg откроява санкциите, които възпрепятстват доставките по море на руски петрол. Освен това, доставките от Венецуела също може да бъдат ограничени, поради продположенията за въвеждане на американски санкции спрямо тази страна през април.

За повишаване на цените на нефта в световен мащаб продължават да са фактор напараденията на хутите срещу танкери в Червено море, което вече доведе до забавяне на доставките на петрол и продължаване на политиката на намаляване на добива му от страните от ОПЕК+.

Средната цена на петрола за 2024-а и потреблението му в световен мащаб: Прогнозата на САЩ

Средната цена на петрола за 2024-а и потреблението му в световен мащаб: Прогнозата на САЩ

Търсенето на петрол ще продължи да расте, макар и бавно, за разлика от цената му