Швейцарският търговец на енергийни суровини Gunvor Group Ltd. за 2023 г. е получил нетна печалба след облагане с данъци от 1,25 милиарда долара, според финансовите отчети.

Въпреки че този финансов резултат е вторият най-висок в историята на компанията, той е едва малко над половината от рекордната нетна печалба от 2,36 милиарда долара, постигната за 2022 г. От компанията Gunvor - която е един от най-големите търговци на петрол и петролни продукти в света, както и важен "играч" на международните пазари на втечнен природен газ - обясняват резултата за 2023 година основно с по-ниските цени на енергоносителите.

"Пазарните условия като цяло през 2023 г. бяха по-малко благоприятни за търговия с енергийни суровини, отколкото през предходната година", се казва в изявление на компанията.

Приходите на Gunvor паднаха през 2023 г. до 127 милиарда долара в сравнение със 150 милиарда долара година по-рано. В същото време, обемът на търговията със суровини на компанията нараства до 177 млн. тона през миналата година от 165 млн. тона за 2022 година.

Към края на миналата година, компанията оцени акционерния си капитал на близо 6,16 млрд. долара. Gunvor няма външни акционери -генералният директор на компанията Торбьорн Торнквист притежава 84,2% от акциите, а останалите акции се използват като бонуси за служители на компанията.

Швейцарската Gunvor утрои нетната си печалба за 2022-а

Един от най-големите в света търговци на петрол утрои нетната си печалба за 2022-а

Това стана въпреки намалението на обемите на търговията