На фона на турбуленции в цяла Европа в неделя германският канцлер Ангела Меркел обяви, че по време на изборите през следващата година ще се бори да спечели четвърти мандат. Това решение безспорно ще окаже своето отражение не само в политическия живот на Стария континент, но и върху пазарите.

За последните близо 11 години Меркел работеше, за да задържи страните от Еврозоната единни, въздържаше се от критики срещу политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), подкрепяше икономическите санкции срещу Русия и идеята за свободна търговия.

Какво обаче би означавал четвърти мандат на Ангела Меркел за икономиката на ЕС? Отговор на този въпрос се опитва да даде главният икономист в Berenberg Холгър Шмидинг пред Bloomberg.

Фондов пазар

Германският индекс DAX се изкачи с 0,5% днес след новината, че настоящият канцлер ще се включи в предизборната надпревара. Докато през 2015 година индикаторът постигна рекорд, то днес той е с 14% по-нисък. В краткосрочен план победа на Меркел на изборите може да донесе нов ръст. В дългосрочен план обаче придържането към досегашната политика спрямо бежанците може да "коства" доста на фондовия пазар.

Валутен пазар

Подобно на DAX еврото също поскъпна днес след спад от 4 на сто в курса през миналата седмица.

ЕЦБ

Досега Ангела Меркел се е въздържала от критики на политиката на президента на ЕЦБ Марио Драги. По думите на експерти преизбирането й ще донесе облекчение и спокойствие за Централната банка.

"Брекзит"

Победа на Ангела Меркел означава придържане към линията за твърд "Брекзит". Германският канцлер настоява Великобритания да гарантира свободното движение на хора, за да запази достъпа си до единния европейски пазар.

Русия

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ може да доведе до затопляне на отношенията с Русия. Ако Вашингтон реши да "разхлаби" санкциите срещу Кремъл, това ще окаже натиск върху Меркел, която твърдо стои зад западните рестрикции спрямо Русия.

Подобно развитие би дало поле за действие на Италия и други европейски членки, които настояват за премахване на ограниченията спрямо Москва.

Путин и Тръмп с първи разговор. Какво си казаха?

Путин и Тръмп с първи разговор. Какво си казаха?

Новоизбраният американски президент иска стабилна и трайна връзка с Москва