Китай инсталира повече слънчеви панели през 2023 г., отколкото която и да е друга страна, добавяйки към огромен парк от възобновяеми енергийни източници, който вече е водещ в света и трудно ще бъде догонен, пише Bloomberg.

Страната е инсталирала 216,9 гигавата слънчева енергия миналата година, подобрявайки предишния рекорд от 87,4 гигавата от 2022 г., по данни от изявление Националната енергийна администрация. Това е повече от целия парк от 175,2 гигавата в САЩ, вторият по големина пазар за слънчева енергия в света, според оценки на BloombergNEF.

Европейската страна, която е инсталирала над 400 000 „соларни балкона“ на терасите на хората

Европейската страна, която е инсталирала над 400 000 „соларни балкона“ на терасите на хората

Как работят те?

Нарастването на чистата енергия в Китай, който е най-големият замърсител, помогна за навлизането на възобновяемите източници в света до рекордните 510 гигавата миналата година, според Международната агенция по енергетика. Страните се доближават до постигане на целта, поставена на срещата на върха за климата COP28, за утрояване на възобновяемата енергия до края на десетилетието, смята МАЕ.

Китай вероятно предоставя 58% от глобалните слънчеви инсталации и 60% от глобалната вятърна енергия миналата година, според Bloobmerg NEF.

Добавянето на възобновяеми енергийни източници значи, че Китай може да използва по-малко въглища, за да отговори на нарастващото търсене на енергия. Промяната подкрепя и прогнозите, че най-големият замърсител в света може да е достигнал пикови емисии миналата година, доста преди целта на правителството за 2030 г.

Колкото и добре да е на пръв поглед, трябва да се каже и че все пак Китай продължава с въглищните електроцентрали, които осигуряват около 59% от електроенергията в страната. Според запознати, новите централи са необходими за резерва и че потреблението на въглища ще намалее от 2025 г. Капацитетът за топлинно производство се е увеличил с 57,93 гигавата миналата година.

Слънчевите и вятърните инсталации са стимулирани отчасти от резкия спад на разходите. Жестоката конкуренция между производителите доведе до рекордно ниски цени на панелите и турбините в Китай. Това намали рентабилността за производителите и повиши очакванията за голяма консолидация в индустрията тази година.

Ускоряването на възобновяемото производство донесе предизвикателства, тъй като мрежата на Китай се опитва да смогне на темпото.

Очаква се Китай да запази печалбите във възобновяемите енергийни източници. Слънчевите инсталации се очаква да нараснат с около 7% тази година, докато новият вятърен капацитет се очаква да се увеличи с 11%, прогнозира BNEF.