Повече от 400 000 слънчеви системи са инсталирани в Германия, като повечето от тях са на балконите на хората. Най-малко 50 000 фотоволтаични устройства са инсталирани само през първото тримесечие на 2024 г., предава Euronews. Този бум е роден от "много силната соларна култура" на Германия, смята експерт.

"Соларните балкони" са част от усилията за енергиен преход в цяла Европа, коментира Ян Озенберг, политически съветник в асоциацията SolarPower Europe, пред Euronews. 

Как работят те?

Основното нещо, което ги характеризира и отличава от слънчевата енергия от покривни панели покрива е, че те са много по-малка система. По същество технологията се състои от един или два панела, включени в електрически контакт.

Те произвеждат само около 10 на сто от енергията на жилищните покривни системи.

По негови изчисления Германия има около 200 MW инсталиран капацитет от тази слънчева енергия по балконите, в сравнение с капацитет от 16 GW от сектора на жилищните покриви.

От гледна точка на клиента, основната разлика е, че на балкон е много по-лесно за инсталиране. Комплектите дори се купуват онлайн и "нямате нужда от електротехник, за да го настроите". За разлика от покривните инсталации, където се препоръчват сертифицирани специалисти, за да се избегнат рискове от пожар и повреда на конструкцията.

И така, панелите се поставят върху монтажна конструкция и се закрепват чрез кабели към инвертор и електричеството идва във вашия контакт чрез обикновен щепсел.

Германия беше една от първите страни, които инвестираха в соларни технологии, и сега произвежда най-много електроенергия от слънчева енергия в Европа. Но жилищните блокове закъсняха с прехода.

Двете държави в Европа, които се захранват от 100% възобновяема енергия

Двете държави в Европа, които се захранват от 100% възобновяема енергия

Миналата година беше най-добрата в историята по отношение на нови инсталации за вятърна енергия

Експертът отдава това на предизвикателствата, свързани с това всички собственици на сгради да се съгласят със слънчева енергия на покрива, например и трудностите при споделянето на електричеството между различни апартаменти.

Със слънчева енергия от балкона обаче "изведнъж става много, много просто", казва той. Всички тези хора, които не успяха да получат слънчева енергия през последните 10 години, сега имат начин да получат достъп до нея.

Тази "вълна" от нови собственици на слънчева енергия не просто се възползва от евтината електроенергия, казва Озенберг.

Как Германия помогна на хората да получат слънчева енергия от балконите?

Правителството насърчи хората да се включат с преференциални цени, например като даде фиксирана цена за всяка единица електроенергия, изпратена към мрежата. Предлагат се и субсидии на регионално ниво, като в Берлин се предлагат до €500 (потенциално половината от цената на комплект). Технологията се изплаща след около три години. Така че с живот от около 20 години, "това е достъпна и лесна инвестиция за гражданите".

Северен Рейн-Вестфалия в момента има най-много слънчеви системи с над 80 000 бройки, следвана от Бавария с над 60 000 и Долна Саксония с над 50 000.

Как стоят нещата в другите страни и защо "изпускат" такава слънчева енергия?

Държавите-членки могат да помогнат за приемането на слънчева енергия от терасите, според ЕС, но вероятно ключов фактор е, че не е задължително и не е прието от всички страни.

Белгия пък например забрани щепселните слънчеви устройства поради опасения за въздействието на наличието на нерегистрирани системи, захранващи електрическата мрежа.

Австрия, Франция, Италия, Полша и Люксембург заеха обнадеждаваща позиция спрямо такъв вид слънчева енергия.