Китайски учени започнаха да пробиват дупка в земната кора на дълбочина от 10 000 метра. Втората по големина икономика в света изследва нови граници над и под повърхността на планетата, пише Bloomberg.

Това ще е най-дълбокия сондаж в Китай. Операциите започнаха във вторник и се правят в богатия на петрол регион на страната Синцзян, според официалната информационна агенция Синхуа.

Тясната шахта в земята ще проникне в повече от 10 слоя на континенталната кора, според доклада и ще достигне скали, датиращи от преди 145 милиона години.

Операцията никак не е лесна, казват китайските учени. "Трудността на конструкцията на проекта за сондиране може да се сравни с голям камион, който се движи по два тънки стоманени кабела", коментира Сун Джиншенг, учен от Китайската академия по инженерство.

През 2021 година президентът Си Дзинпин призова за по-голям напредък в изследването на Земята, като по онова време се обърна към някои от водещите учени в страната. Подобна мисия да помогне за оценка на рисковете от екологични бедствия, като земетресения и изригвания на вулкани.

Shell започва първия си сондаж за нефт и газ в Черно море

Shell започва първия си сондаж за нефт и газ в Черно море

Със задачата е ангажиран корабът Noble Globetrotter II до 2023 г.

Най-дълбокият сондаж на Земята все още е руският Колски свръхдълбок сондаж, който достигна дълбочина от 12 262 метра. Началото на проекта през 1962 година от Междуведомствения научен съвет на СССР по изучаване на недрата на Земята и свръхдълбоките сондажи. Вписан е официално в книгата на рекордите "Гинес". През 1990 година се достига дълбочината от 12 262 метра. След аварии става ясно, че повече не може да се дълбае дори с помощта на най-съвременните технологии. Проектът е замразен през 1992 година.