От десетилетия знаем, че преходът от изкопаеми горива към чиста енергия е от съществено значение за здравето на нашата планета и на бъдещите поколения. Въпреки това обаче, изглежда не се прави достатъчно и преходът е бавен и дори спорен, пише Oilrpice.

Промяната ще струва не само много време и усилия, но и инвестиции. Погрешно е обаче да се мисли, че преходът към чиста енергия ще бъде скъпо начинание. Всъщност това е единственият план, който има някакъв икономически смисъл в средносрочен или дългосрочен изглед.

Застрахователният гигант Swiss Re изчислява, че изменението на климата може да струва на световната икономика 23 трилиона долара до 2050 г.

Нов доклад от Оксфордския университет установява, че преминаването от изкопаеми горива към възобновяема енергия може да спести на света цели $12 трилиона щатски долара само до 2050 г. От години учените съобщават, че революцията в полза на възобновяеми енергийни източници ще спести много, предвид опустошителните ефекти от изменението на климата. Тази сума нараства все повече и повече, тъй като цената на технологиите за възобновяема енергия продължава да пада.

Само цената на слънчевата енергия е паднала с 80% от 2010 г. насам, а като цяло възобновяемите енергийни източници са били най-евтиният източник на енергия в света през 2020 г. Всъщност цената на възобновяемите енергийни източници непрекъснато пада и то повече, отколкото прогнозират експертите.

В бъдеще чистата енергия ще продължи да бъде най-евтиният вариант, независимо дали вземате предвид външните фактори за околната среда или не.

Анализ на Службата за управление и бюджет на Съединените щати изчислява, че изменението на климата може да струва 2 трилиона долара всяка година само на Съединените щати до края на века.

Според доклада федералното правителство "може да похарчи още 25 до 128 милиарда долара всяка година като помощ при крайбрежни бедствия, застраховка срещу наводнения и застраховка на реколта.

Администрацията на Байдън обеща федералното правителство да покрие 100% от разходите за почистване в Пуерто Рико, след като урагана Фиона връхлетя.

Тези, предизвикани от климата кризи, тепърва ще стават по-чести, по-мощни и по-скъпи. Докладът на Оксфорд подчертава факта, че не само трябва да се стремим към декарбонизацията, но трябва да действаме бързо.