Цените на петрола продължават да се понижават в понеделник заради опасенията от намаляващо търсене, причинено от разпространението на новия коронавирус в Китай.

Днес сутринта мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $1,7 (2,31%) в сравнение с нивото от петък и се търгуват по $59,26 за барел, като в хода на сесията котировксите се сринаха и под 59 долара. В петък цената на тези контаркти спадна с 1,35 долара (2,18%), до $ 60,69 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския WTI в същото време на електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се понижава с $1,31 (2,42%), до 52,88 долара за барел. За предходната сесия тя се понижи с $1,4 (2,52%), до $ 54,19 за барел.

Според официалните данни в понеделник сутринта, броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Китай, като се вземат предвид Хонконг и Тайван, възлиза на 2761, а 80 болни са починали . За да предотвратят разпространението на инфекцията, китайските власти удължиха уикенда по случай Нова година по лунния календар.

"Може да чакаме спад в търсенето на петрол, който ще бъде един от най-резките в историята," каза анализаторът на Price Futures Group Фил Флин пред Bloomberg.

Епидемия, ако се разпространи както SARS през 2003 г., може да доведе до намаляване на глобалното търсене на петрол с 260 000 барела на ден през 2020 г. А понижаването на търсенето на самолетно гориво ще бъде с около 66%. прогнозира Goldman Sachs. В резултат на това петролът може да поевтинее с $2,9 за барел, очакват експертите.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдул Азиз бин Салман заяви, че страната му внимателно следи ситуацията, оценявайки последствията както за китайската икономика, така и за петролния пазар. Той отбеляза, че "прекомерен песимизъм" бе отбелязан в случая на SARS през 2003 г., но тогава "нямаше значително намаляване в търсенето на суровината".