Русия стана най-големият доставчик на суров петрол за Индия и Китай за февруари. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на статистически данни на анализатори от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Индия и Китай са двете най-големи по население страни в света, а икономиката на Китай е втората най-голяма в света.

Руските износители на енергийни суровини са осигурили 21% от общия внос на петрол в Китай, като за януари показателят беше около 20%. А за Индия, делът на Руската федерация в структурата на вноса на петрол достигна внушителните 33% през февруари.

Швейцарският търговец на петрол Gunvor отчете рязък спад на нетната печалба за 2023-а

Един от най-големите в света търговци на петрол отчете рязък спад на нетната печалба за 2023 година

При това обемът на търговията с енергийни суровини на компанията има леко повишение

На китайския пазар на нефт Русия успя да изпревари най-близките си конкуренти - Саудитска Арабия, чийто дял в петролните доставки за Китай е 16%, както и Ирак (с дял от 11%) и Малайзия (с дял от почти 11%). На индийския пазар при вноса на петрол, Руската федерация изпревари Саудитска Арабия (с дял от 19%) и Ирак (с дял от 17%).

А анализатори от компанията Kpler съобщиха, че за март руските износители на енергийни суровини са успели да увеличат среднитеобеми на денонощие на износа на петрол по море до почти годишен максимум. По-конкретно, за март този показател е около 3,8 милиона барела на денонощие,което е малко под нивото от май 2023 г., когато по вода Русия е изнесла средно по 3,9 милиона барела петрол на денонощие.

Ще стигне ли цената на петрола $100 за барел през лятото

Ще стигне ли цената на петрола $100 за барел през лятото

Глобалните фактори, които способстват това да се клучи