В четвъртък цените на петрола от еталонните световни марки показват  низходящи промени след неочаквания скок на запасите от суровината в САЩ до максимуми от март.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по 43,19 долара за барел, което е с 10 цента по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията в сряда тези контаркти се покачиха с $ 0,21 (0,5%).

Фючърсите на американския еталон WTI за август при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняха с $0,06 (0,15%) до $40,84 за барел. В сряда стойността на тези договори се увеличи с 0,28 долара (0,7%).

Според данните на Dow Jones, и двата контракта приключиха търговията в сряда на максимуми от 6 март насам.

Стоковите запасите от суров петрол в Съединените щати за седмицата, приключила на 3 юли, са се повишиха с 5,654 милиона барела, според доклада на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван вчера. В същото време запасите от бензин намаляват с 4,839 милиона барела, а на дестилатите се увеличават с 3,136 милиона барела. Запасите от суров петрол на терминала Кушинг, които се търгуват на борсата NYMEX се увеличиха с 2,206 милиона барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакваха статистиката да покаже спад на запасите от 3,7 милиона барела през миналата седмица. Според прогнозата им запасите от бензин намаляват с 1,2 милиона барела, дестилатите - с 500 хиляди барела.

Според Американския институт за петрол (API), публикуван във вторник, 7 юли, запасите от нефт в САЩ през седмицата, приключила на 3 юли, са се увеличили с 2 милиона барела. Бензиновите запаси намаляват с 1,8 милиона барела, дестилатите - с 847 хиляди барела. Запасите от нефт на терминала Кушинг се увеличиха с 2,2 милиона барела.

Увеличението на запасите от петрол в САЩ се обяснява с увеличаване на вноса на петрол, заяви Маниш Радж, главен финансов директор на Velandera Energy, цитиран от MarketWatch. Според него това е положителен фактор за пазара, тъй като показва увеличение на търсенето в страната.

Министерството на енергетиката на САЩ във вторник повиши прогнозата си за добив на петрол в страната през 2021 г. с 200 хил. барела на ден в сравнение с прогнозата от юни - до 11 милиона барела на денонощие. За 2020 г. прогнозата за производството на петрол в САЩ се запазва на 11,6 милиона барела на денонощие.

Повишаването на котировките се възпрепятства от данните за продължаващото разпространение на коронавируса в Съединените щати. В някои щати в североизточната част на страната се наблюдава забавяне на разпространението на инфекции, докато в много южни щати, които започнаха да се връщат към нормален живот от май, сега се наблюдават нови огнища. Според университета Джон Хопкинс, във вторник са разкрити около 60 хиляди нови случая на коронавирусна инфекция за един ден, което е рекорден показател за страната от началото на пандемията.