Цените на петрола от еталонните световни марки приключиха търговията в понеделник в различни посоки, но във вторник сутринта котировките нарастват. На 18 октомври . Brent поевтиня за първи път от три сесии, докато WTI затвори на положителна територия, въпреки че намали растежа си до края на деня.

Днес към 9:15 часа българско време декемврийските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,36 долара, до 84,69 долара за барел. По време на предишната търговска сесия спадна с 0,53 долара (0,6%), до 84,33 долара за барел, въпреки факта, че по време на сесията цената нарасна до 86,04 долара за барел, което се доближи до максималната стойност от септември 2018 г.

Ноемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с 0,44 долара по-вече, до 82,88 долара за барел. В понеделник WTI поскъпна с 0,16 долара до 82,44 долара за барел, най -високият от 2014 г. насам.

Високите цени на петрола увеличават вероятността от намаляване на търсенето на този вид суровини, каза Фил Флин, главен анализатор в The Price Futures Group.

"Нестабилността на петролния пазар вероятно ще се увеличи, тъй като сега цените са на многогодишни върхове. В същото време настоящият баланс на търсенето и предлагането говори в полза на по-нататъшното покачване на цените на петрола", каза експретът пред MarketWatch.

Страните от споразумението ОПЕК + увеличават производството си по -бавно от очакваното, докато търсенето на петрол и петролни продукти ще се увеличи, тъй като САЩ се готвят да премахнат ограниченията за пътуване и разхода на самолет, допълни още Флин.

Според Bloomberg, позовавайки се на източници в ОПЕК +, производството на петрол от страните на пакта през септември е било с 15% по -малко от планираното, тъй като някои от неговите участници, включително Нигерия, Ангола и Азербайджан, не успяха да увеличат производството в достатъчен обем.