Глобалната икономика може да се свие с почти 1% тази година заради коронавируса, съобщиха от ООН. Прогнозата преди да се обяви пандемията беше за 2,5% ръст.

Департаментът на ООН по икономически и социални въпроси предупреди в свой доклад, че спадът може да бъде още по-сериозен, ако ограниченията върху икономическите дейности се разширят през третото тримесечие на годината, предава MarketWatch.

Кои държави са най-подготвени за глобална пандемия?

Кои държави са най-подготвени за глобална пандемия?

България е в средата на класацията, заедно с Русия, Румъния, Ел Салвадор и Уганда

За сравнение, според департамента, световната икономика се сви с 1,7% по време на световната финансова криза през 2009 г.

"Страховете от разпространението на вируса - и нарастващата несигурност относно ефикасността на различните мерки за ограничаване - разтърсиха финансовите пазари по целия свят", се отбелязва още в доклада.

В най-добрия случай, според доклада, умереното намаляване на частното потребление, инвестициите и износа ще се компенсира от увеличаването на правителствените разходи в седемте големи индустриализирани държави и Китай, което ще доведе до растеж в световен мащаб от 1,2% през 2020 г.

Според най-лошия сценарий световната продукция ще намалее 0,9%, "въз основа на шокове заради търсенето" за Китай, Япония, Южна Корея, САЩ и Европейския съюз, както и 50% спад в цените на петрола.

Този сценарий "предполага, че широкомащабните ограничения върху икономическите дейности в ЕС и Съединените щати ще продължат до средата на второто тримесечие", се казва в доклада.

Увеличаващите се ограничения върху движението на хора и блокирането в Европа и Северна Америка "силно удрят сектора на услугите, особено индустриите, които включват физически взаимодействия като търговия на дребно, хотелиерство и транспортни услуги". Тези сектори представляват повече от една четвърт от всички работни места в тези страни и тъй като губят приходи, безработицата вероятно ще се увеличи рязко.

ООН: Пандемията може да остави 25 милиона души в света без работа

ООН: Пандемията може да остави 25 милиона души в света без работа

Това е повече, отколкото по време финансовата криза през 2008 г.

В доклада се казва, че негативните ефекти от настоящите икономически ограничения в по-богатите страни, скоро ще се прехвърлят в развиващите се страни, където ще има по-малко инвестиции.

"Необходими са спешни и смели политически мерки не само за овладяване на пандемията и спасяване на човешки животи, но и за защита на най-уязвимите в нашите общества от икономическа разруха и за поддържане на икономически растеж и финансова стабилност", заяви Лю Женмин, заместник-секретар на ООН общо за икономическите и социалните въпроси.

В доклада се посочва, че пакетите с фискални стимули трябва да дават приоритет на разходите за здраве, за да се ограничи разпространението на вируса, и да предоставят подкрепа за доходите на домакинствата, които са най-засегнати от пандемията.

Икономист: Унищожаването на икономиката не е „социална политика“

Икономист: Унищожаването на икономиката не е „социална политика“

Кризата не е причинена от липсата на пари за здравеопазване, а от лошия мениджмънт и превенция, смята Даниел Лакайе

Но перспективата остава мрачна

"Резкият спад на потребителските разходи в Европейския съюз и Съединените щати ще намали вноса на стоки от развиващите се страни", се казва в доклада. "В допълнение, световната производствена продукция може да се свие значително, на фона на възможността за продължителни прекъсвания на световните вериги за доставки."

"По-сериозните и продължителни сривове в производството биха повлияли на голям брой развиващи се икономики, които са дълбоко интегрирани в глобалните мрежи за доставка", предупреди тя.

Влошаващата се пандемия увеличава дълбоката икономическа тревожност. "Дори в много страни с високи доходи значителна част от населението не разполага с достатъчно богатство, за да живее отвъд линията на бедност в страната в продължение на три месеца, което кара мнозина да се страхуват за своята сигурност", пише в доклада.