В Ботсвана бе открит 1098-каратов диамант, посочи самото правителство на страната в социалните мрежи. Камък с толкова много карати означава, че това е третият най-голям диамант, откриван някога в историята.

Той е бил представен на президента Мокгвети Масиси от изпълняващия длъжността управляващ директор на Debswana Diamond Company Линет Армстронг, предаде Zero Hedge.

Debswana е най-големият производител на диаманти в света, според показателя пазарна капитализация. Компанията е съвместно предприятие между правителството на Ботсвана и южноафриканската компания за диаманти De Beers; всяка страна притежава равен дял от компанията.

"Диамантът, който е третият по големина в света след първия и втория, които бяха открити съответно в Южна Африка и Лукара Ботсвана, беше открит на 1 юни в мина Jwaneng, което го прави най-големият диамант в историята на компанията, откакто диаманти са открити в Ботсвана през 1967 г.", заяви правителството.

Масиси каза, че диамантът ще бъде продаден и "приходите ще бъдат използвани за развитието на страната".

Той добави, "Debswana трябва да използва това най-ново откритие като преломен момент, за да може мината да реализира повече подобни големи открития."

Съобщението за откриването на диаманта идва в момент, в който глобалният индекс на цените на диманатите IDEX Diamond Index се повиши до петгодишен връх, припомня Zero Hedge.