Гигантът в минната индустрия BHP Billiton отчете огромна нетна загуба за последните шест месеца на 2015 г. в размер на 5,67 милиарда долара. От компанията предупреждават, че проблемите в сектора ще продължат заради намаляващата тенденция на цените на суровините, пише BBC.

Резултатите за шестемечието до декември миналата година са силно разочароващи при печалба от 5,35 милиарда долара за същия период на 2014 г. Поевтиняването на суровините изпрати приходите на BHP с 37% надолу до 15,7 милиарда долара.

Краят на една индустрия: Великобритания затвори последната си мина

Краят на една индустрия: Великобритания затвори последната си мина

Преди век в индустрията са работили над 1 милион души

Англо-австралийската корпорация, която е една от най-големите в минната индустрия в света, е принудена да спре изплащането на дивиденти на акционерите си на фона на голямата си загуба.

Оснвен това компанията остави на заден план стратегията си за постепенно увеличаване на размера на дивидентите. Така печалбата от тях беше намалена от 62 цента на акция на едва 16 цента.

Не само за BHP обаче времената са тежки. Миналата година конкурентът й Anglo American Plc отчете спад на печалбата си за четвърта поредна година заради колапса на цените на металите.

От компанията обаче обявиха, че планират да намалят дълга си до по-малко от 10 милиарда долара до края на годината. За тази цел ще бъдат разпродадени мините, които не са рентабилни. Заедно с това се планира съкращаване на персонал и спиране на дивидентите за акционерите.