Цените на референтните марки суров петрол в четвъртък се увеличават, въпреки данните на Министерството на енергетиката на САЩ, които показват максимален седмичен ръст на запасите резерви в страната от април насам.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,20 ч. българско време) се търгуват по 48,94 долара за барел, което е с 0,08 долара по-висока от цената в края на предишната сесия. В сряда тези договори се поскъпнаха с 0,22 долара - до 48,86 долара за барел.

Цената на януарската фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 45,64 долара за барел, което е с 0,12 долара помече от нивото на предходната търговия. В сряда тези фючърсите поевтиняха с 0,08 долара - до 45,52 долара за барел.

Преди това цените се промениха малко, въпреки неочакваното нарастване на петролните резерви в САЩ. Както Министерството на енергетиката на страната съобщи в сряда, те са увеличиха с 15,19 милиона барела през миналата седмица.

Експертите, интервюирани от Bloomberg, очакваха спад на петролните резерви с 1,03 милиона барела, а тези от S&P Global Platts - със 700 хиляди барела.

Седмичният ръст на запасите от петрол в САЩ е най-високият от седмицата, приключила на 10 април, когато Министерството на енергетиката регистрира увеличение от 19,2 милиона барела, отбелязва MarketWatch.

Пазарните анализатори посочват, че устойчивостта на цените на петрола е свързана с оптимизма относно коронавирусната ваксина.

"Цените на петрола се противопоставят на значителния спад, който иначе би трябвало да се случи на при такива данни на Управлението за енергийна информация", каза Вандана Хари, ръководител на Vanda Insights, пред S&P Global Platts.

Според нея "оптимизмът по отношение на ваксината е получил толкова голям тласък, че надделява над многото песимистични сигнали", включително влошаваща се епидемиологична ситуация и липса на нови икономически стимули в САЩ.

Освен това някои анализатори смятат, че подкрепата за цените на петрола в четвъртък може да бъде дадена и от новини за експлозии в две петролни кладенци на находището Khabbaz в Ирак, пише S&P Global Platts.