Цените на петрола нарастват в сряда сутринта, след като паднаха до двуседмични дъна предния ден, причинено от укрепването на долара в очакване на поредица от заседания на големите централни банки.

Към 9:12 часа българско време ноемврийските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $1,04 на лондонската борса ICE Futures и се търгуат по $91,66 за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с $1,38 (1,5%) до $90,62 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI в същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $1,02 повече, до $84,96 за барел. По време на предишната сесия цената им се понижи с $1,42 (1,7%) до $83,94 за барел.

"Силният долар, повишаващата се доходност на облигациите и опасенията относно търсенето на фона на глобалното забавяне на икономиката отново оказват натиск върху цените на петрола. Пазарът очаква повишаване на лихвите тази седмица от Фед , Банката на Англия и Швейцарската национална банка",каза Майкъл Хюсън, старши пазарен анализатор в CMC Markets UK

"Притесненията от липсата на предлагане не осигуряват подкрепата за котировките, която може да се очаква, но също така означава, че няма да видим и силен ценови срив", добави експертът.

Заседанието на Федералния резерв ще приключи в сряда вечерта и като цяло анализаторите смятат, че регулаторът ще повиши основния лихвен процент в САЩ с поне 75 базисни пункта.

Междувременно данните от Американския петролен институт (API) показват, че петролните запаси в САЩ са се увеличили с 1 милион барела миналата седмица след ръст от 6 милиона барела седмица по-рано. Официалният доклад за състоянието на енергийните резерви от Министерството на енергетиката на САЩ ще бъде публикуван по-късно в сряда.