Цените на петрола продължават да спадат по време на търговията в петък, докато петролните фючърси може да завършат на червено за четвърти пореден месец.

Към 9:10 часа българско време стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 87,35 долара за барел, което е с 0,14 долара по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В хода на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $0,83 (0,9%) до $88,49 за барел.

Цената на ноемврийските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 81,22 долара за барел, което е с 0,01 долара по-малко от крайната стойност в четвъртък. До затварянето на последната сесия котировките на тези договори спаднаха с $1,1 (0,92%) до $81,23 за барел.

Петролните пазари са под натиск от юни насам на фона на затягането на паричната политика от страна на много от най-големите централни банки, пораждайки страхове от глобална рецесия и отслабващо търсене, пише Trading Economics.

Допълнително негативно влияние върху котировките за суровината оказва и ръстът на долара.

Цените на петрола може да покажат тримесечен спад за първи път от първото тримесечие на 2020 година.

Междувременно вниманието на пазара постепенно се измества към предстоящата среща на пакта ОПЕК+, която ще се проведе на 5 октомври. Анализаторите не изключват, че алиансът може да реши да намали значително производството на петрол поради падащите цени.