Цените на петрола се покачват за трета поредна сесия на фона на данните за намаляването на запасите от горива в САЩ и смекчаването на страховете за кризата в банковия сектор, пише MarketWatch.

Към 9:15 часа българско време стойността на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 79,01 долара за барел, което е с 0,36 долара по-високо от края на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $0,53, до $78,65 за барел.

Цената на фючърсите за американския петрола WTI за май при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 73,80 долара за барел. Това е с 0,60 долара по-скъпо от затварянето на вчерашната търговия, когато тези договори поскъпнаха с $0,39 (0,5%), до $73,2 за барел.

"Участниците на пазара се опитват да преценят какъв ефект ще има колапсът на Silicon Valley Bank и сливането на Credit Suisse и UBS върху пазара като цяло. Той може да се окаже положителен, доколкото банковата криза може да застави централните банки да забавят темпото на пошаване на лихвите", каза Фил Флин, старши анализатор в Price Futures Group.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани в нощта на вторник срещу сряда, показват намаление на петролните запаси в САЩ за седмицата, приключила на 24 март, с 6,08 милиона барела. Запасите от бензин са намалели с 5,89 милиона барела, а от дестилатите са се увеличили с 548 хиляди барела.

Официалният доклад за състоянието енергийните запаси в САЩ ще бъде публикуван по-късно в сряда. Анкетираните от Trading Economics анализатори средно очакват леко увеличение на петролните запаси, с около 100 хиляди барела.

За покачването на цените на петрола допринесе и решението на арбитражния съд на Международната търговска камара по дело срещу Турция, която оспори износа на петрол от Кюрдистан. Износът на петрол от Северен Ирак беше спрян на 25 март. Обемът на транспортиране през Турция беше около 400 хиляди барела петрол на ден.